vineri, 27 mai 2022

Ședința cu părinții...

 Ședința cu părinții, clasa a VII-a, prima după doi ani în care ne vedem irl. Nu vă imaginați că-i prea multă lume dornică să participe, n-a prea fost nici în anii anteriori pandemiei, o întâlnire o dată la șase luni e timp irosit pentru prețioșii ăștia: întotdeauna există opțiunea abordării/ acostării profesorului când am eu nevoie, nu când mă cheamă el, și, pentru că sunt o specie extrem de ocupată, îl găsesc eu pe el, oriunde, oricând. Ce contează că ăla nu știe cine sunt? Io îl bat prietenește pe umăr și-i dau binețe, nu înțeleg de ce se scandalizează așa, doar suntem pe stradă, e spațiu public, iar eu am dreptul să știu ce face fii-mea, iar el trebuie să îmi explice de ce i-a dat doar 7. Ea e de unșpe, că face și meditații. 

Printre alte subiecte abordate, se aduc în discuție și copiii pe care îi numim, zâmbind, "energici, cu personalitate puternică", dacă nu chiar alpha. Adică aceia care, la fel de bine, s-ar putea să aibă limbrici, din moment ce nu-s capabili să stea în fund pe scaun în timpul orelor; suferă și de diaree verbală, care, tot în timpul orelor, se acutizează de nu se mai înțelege om cu persoană. Surplusul ăsta de energie nu pare să fie de prea mare folos la învățătură, aparent acolo energicul devine surmenat și stresat, chinuit și abuzat de volumul prea mare de cerințe "poți vorbi măcar mai încet?", "închide tik tok și bagă telefonul în rucsac", "lasă-l pe Răzvan să lucreze, lucrează și tu". Am auzit atât de des în ședința asta "sunt copii, n-ai ce să le faci, așa sunt ei", încât am făcut urticarie. De nervi și greață. Copii care au buletin, copii care de sub penele părinților rânjesc superior știind că au scăpat basma curată.

M-a uimit diriginta: nu vrea să îi atenționeze nicicum. Am auzit cele mai absurde argumente: distruge viitorul copiilor care, poate vor dori să se înscrie la licee militare. Păi bine, și cum rămâne cu viitorul copilului meu, care vine la școală și pierde trei sferturi din ora de curs pentru că profesorul nu poate potoli doi zbuciumați cu o personalitate fenomenală care devin astfel specie protejată și încurajată să continue ca și până atunci?! Nu-i învățam și despre consecințe? Să fie complet iresponsabili și infantili, că doar sunt copii, îi scapă mama și tata și diriga, iar pentru restul lumii, ce atâta invidie? Fiecare se descurcă cum poate. 

Tot diriginta zice că le dă "note de încurajare". Ce dracu' e aia? Adică unul își muncește un 6, se străduiește, își dă interesul, în vreme ce altul îl primește "de încurajare", iar la final de a opta, ajung să se bată pe locurile din licee cu aceleași medii pentru că... au învățat la fel de mult și bine? Fruntașii întrecerii socialiste nu s-au dezbărat de a fi primul, dar primul la ce? Când și unde în lumea asta un 10 de încurajare (!) este relevant? Încurajezi un elev să se supraevalueze, epic acum, epic fail mai încolo.

Și pentru că s-au rezolvat toate problemele de pe ordinea de zi, juma' de oră dedicata banchetului dintr-a opta: combinații de diriginți, pe sistemul ne înțelegem bine în cancelarie, nu văd de ce nu ar vrea doamna X si domnul Y sa facem împreună, deja "căutam" un salon de nunți, se estimează vreo 4 clase doritoare de banchet la comun, că doar avem cu toții aceeași profesori, se cunosc între ei. Copiii - nu știu dacă se cunosc între ei, nici nu cred că i-a întrebat cineva ce vor, dar dacă-i chef, să fie de pomină. Două mămici - n-am scăpat de diminutive nici când ni se însoară/ mărită odraslele, la 50 de ani bătuți pe muche, tot mămică sunt, iar copilul meu își exprimă vârsta tot în lunițe, 11 ani si 36 de luni - au anunțat că știu care este mersul și cât se dă. Mi-e și frică să mă gândesc, iar se dau atenții și căpșuni? Credeam că am scăpat de meteahna asta, dar nu: fondul clasei este ilegal și imoral, însă există în continuare nestingherit, avem mămica casieră, care este și contabilă și pune un punct peste 1, lăsând și adeneul personal pe orice pagină atinsă, degetul nelins nu schimbă file, este o tânără antreprenoare ce nu ratează un mini discurs pe tema bișnițului, în fața oricărei audiențe, pe tema evaziunii fiscale care, în viziunea ei se numește justiție, în lupta cu statul care practică jaful la drumul mare prin impozite și taxe. Dar vrea școli mai bine dotate. Avem agendă în mintea mămicii, care știe când și unde s-a născut fiecare profesor, și nu ratăm aniversari unde concurăm cu celelalte clase la capitolul opulența buchetului de flori, care nu mai e buchet, e terariu, în care am vârât și un goblin care spune o poezie și-i amintește domnului profesor că acel cadou e din partea clasei z. Și cu lista de contribuabili, că mai bine să fie decât să nu fie. Se știe.

Social networking se cheamă activitatea astea, nu ne suportăm, însă ne prezentăm, coafate și boite, îmbrăcate în țoalele de duminică sau de nuntă, ne rânjim fasolea și ne studiem să vedem care s-a înzorzonat mai de firmă, și... și așa se construiesc relațiile pe termen lung.

Soțul mămicii cu copil zvăpăiat este ospătar, ne poate aranja el o sală, că știe prețuri, poate să ne facă el și meniu, că știe ce se poartă, face asta de-o viață. Fiul dânsei este zvăpăiat pentru că este sportiv (n-am zis eu, a zis mă-sa), cu cartea nu prea le are, pentru că cantonamente și n-are vreme. Și ce ceapa mea caută în școală normală de unde pretinde tratament special pentru că n-are vreme de carte, dar vrea note mari? Cică fiu-său e discriminat prin note mici. WTF? Să-l înțelegem, că este o excepție și o situație specială, trebuie să joace sport pentru că rațiunea lui de-a fi, face performanță, este un "nume" în devenire, școala nu e chiar atât de interesantă dar e obligatorie, să-l suportăm așa cum e. E copil. Ce pe vremea noastră nu era la fel?

Un alt prilej de gâlceavă a fost o excursie de trei zile pe coclauri. O altă profesoară din școală a organizat una, iar elevi din clasa odraslei mele s-au înscris pe listele ăleia. Diriginta a organizat o ședință doar pentru a ne certa că pe ea nu am întrebat-o dacă vrea să facă ceva cu clasa, pentru că ea ar fi vrut, dar dacă ăștia s-au dus în alta parte, ea nu mai vrea să facă nimic la clasa - adică activități extra. Nu că ar fi făcut ceva până atunci: într-a cincea nu-i cunoștea suficient de bine, ulterior pandemia, și nu se pune. Ea a vrut, dar soarta i-a fost potrivnică. Și uite-așa și-au cerut ăștia banii înapoi, s-au retras de la aia și s-au înscris la asta. Literalmenete in sedinta vietii online am stat o ora si jumatate pentru un predaf pe tema "asa ceva nu se face". Mă gândeam dacă să ies, particip că toanta la o discuție care nu mă interesează, irosesc două ore din viață pentru una care cică e profesoară (în mintea mea încă înseamnă o persoană cu un intelect sănătos), dar care face crize de personalitate și orgoliu șifonat, la fel cum mă gândeam că poate se supăra asta și cine știe cum se răzbună pe copil.

 Al meu n-a vrut sa mearga. Zic, măh, du-te, că-ți remarcă absența, nu costă prea mult, n-o să mori. Nu și nu, că ăștia-s cretini, n-am chef să ne cazeze cinci în cameră și să nu pun geană pe geană pentru că au ăștia glume proaste în program, pe modelu' American Pie... Csf, n-ai csf. Da' nu mă trezesc eu, după aia, că-l ia de-o parte diriginta să-l întrebe de ce nu vine, că dacă-i vorba despre bani, plătește ea și ne socotim după aceea, după care-mi da mesaj și mie, că ratează copilu' minunata ocazie de-a petrece quality time cu colegii, că excursie cu clasa, amintiri frumoase și poze cu ursul împăiat de la Predeal, că dacă iese bine facem și tabără. De ce insiști, nu înțelegi că "nu" e chiar "nu"? Eu chiar nu îmi amintesc cu plăcere de taberele de pe vremea mea, insistă ea? Pfff, păi chiar nu, pen' că n-am fost decât într-una, și nu-mi amintesc decât căldura, transpirația și apa caldă cu program și cu țârâita, paturile supraetajate, aglomerația și mâncarea proastă, așa că nu, nu mă pune să compar. Și-n plus, la un estimat de 3000 de lei, la care urmau să se mai adauge și alte costuri, plus bani de buzunar, parcă aș vrea să mergem cu familia în concediul/ vacanța noastră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu voi publica niciodata insulte, obscenitati, comentarii scelerate.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...