marți, 12 aprilie 2011

Femei si curbe - preluat de la Ioana

     Am gasit la Ioana o postare interesanta. Interesanta si legata de "femei si curbe".
     Am zis si in primul articol din serie ca nu desconsider/ evaluez o persoana dupa cum arata (este grasa, slaba samd), doar ca prea gras, sau prea slab inseamna [uneori] boala, disconfort, chin si nu ar trebui ca fetele astea foarte slabe sa fie considerate modele pentru fetele mai tinere (si necoapte la minte, multe dintre ele). Sunt departe de a fi o victima a modei, dar mai cumpar reviste glossy, in mod special pentru diverse "cadouri" pe care nu mi-as permite sa le achizitionez la pret intreg, si pe care, inainte de-a le lasa prin sali de asteptare, le frunzaresc. Intai ca [aproape] toate revistele au articole foarte "stravezii", majoritatea publicitare, sunt un soi de cataloage de shopping, si ce gasesti intr-una in materie de recomandari, gasesti cam in toate celelalte, si apoi, toate fotografiile sunt editate la maxim; talia subtiata, pielea netezita samd. Cand le vezi pe fetele alea cu ten de portelan, sigur ca iti doresti si tu un produs minune care sa te scape de cosuri, puncte negre si alte neplaceri.

     De curand am auzit o lesinata d-asta de starleta autohtona declarand ca a facut foamea ca sa arate cum arata (din toata "silueta" ei muncita nu se remarca decat perechea de sani siliconati, frumusetea ei fiind rezultatul unor operatii estetice), asta dupa ce, nu cu multa vreme in urma, se lauda ca are un metabolism care "topeste" tot. Nu trebuie sa fii medic, nutritionist, biochimist, whatever, ca sa te gandesti ca alimentatia iti poate complica viata.  Alimentatie sanatoasa inseamna o hrana variata, mese cumpatate, fara excese si nu se reduce la acele alimente care sa pacaleasca foamea. Frumusetea chiar vine din interior, oricat ati spune ca este un cliseu. Alimentele pe care le consumam se reflecta in felul in care aratam, spre exemplu am intalnit multe femei care considerau ca au riduri, cand ele aveau un ten deshidratat. Consumul excesiv de bauturi carbogazoase, cafea, bauturi alcoolice, grasimi se vede si se simte! Sufera tenul, rinichii... Nu-i o gluma, apa chioara face bine... Nu exista crema, tratament cosmetic, demachiant, lotiune, potiune care sa vina de hac punctelor negre, celulitei, cosurilor provocate de toxinele din alimentele pe care le consumam! Nu exista un leac, un remediu care sa stearga efectele acestea pe loc, in doua zile, in trei, intr-o luna. In paralel cu aceste produse trebuie sa fim atenti la ceea ce consumam, la cantitati, frecventa. Unghiile, tenul, dantura, inima, buna sau proasta dispozitie sunt hranite si de alimentele pe care le consumam. There, I said it.

      Acceptati-va asa cum sunteti, iar daca aveti o problema cu kilogramele in plus (sau asa considerati), cu tenul, cu parul etc, inainte de-a va face rau urmand diete luate de prin reviste, de pe la prietene, sau cheltuind sume considerabile pe creme, mai bine consultati intai un medic: decat sa platiti toata viata si sa suferiti de o afectiune pe care v-ati provocat-o singuri, mai bine platiti o consultatie la un medic, numai el va poate spune daca aveti, ce problema aveti si ce puteti face in privinta aceasta. Nu este valabila scuza cu "n-am timp sa ajung la doctor".
     In acelasi sens, cautati haine care sa nu va faca o defavoare, sa va faca sa ganditi negativ, sa va considerati grase, osoase, prea inalte, prea slabe. Nu cumparati haine fara sa le probati, si nu cumparati haine pentru ca arata bine pe Kate Moss, sau Eva Hertzigova, nu pastrati haine pe care le purtati in clasa a VIII-a (nu mai stiu pe al cui blog, si imi cer scuze pentru scapare, am citit o chestie foarte tare: intoarceti hainele pe dos si puneti-le inapoi pe portmantouri, peste sase luni verificati ce haine au ramas  la fel... aruncati-le sau dati-le mai departe), si nu va orientati numai dupa cum arata acele haine pe manechinul din vitrina magazinului, nu va orientati intotdeauna numai dupa marimea inscrisa pe eticheta. Sunt haine care vin bine pe bust, dar prea scurte la maneci sau in talie, pantaloni care vin bine in talie dar sunt mult prea lungi, sau prea largi pe soduri samd. Nu intotdeauna hainele corespund perfect dimensiunilor noastre, dar pentru asta exista croitorii unde se pot ajusta, nu exista "nu gasesc haine care sa mi se potriveasca", poate ca nu stiti sa cautati, sau nu cautati unde trebuie. Nu in ultimul rand, exista tesaturi care nu ne fac nici un bine: alegeti in mod special tesaturi din fibre naturale, potrivite cu activitatea voastra zilnica, chiar daca sunt ceva mai scumpe, sigur asta nu inseamna ca toate hainele mai scumpe sunt si de calitate sau frumoase. Hainele din nylon, lycra, alte fibre sintetice se muleaza pe trup (ceea ce nu-i intotdeauna foarte avantajos sau confortabil), dar au si o multime de neajunsuri (irita pielea, nu o lasa sa respire samd). Hainele realizate din fibre naturale, vegetale sau de origine animala, au o multime de avantaje prin fapul ca nu provoaca alergii, disconfort, poti gasi oricand o tesatura care sa te avantajeze, sunt mult mai rezistente la purtat. Sigur ca sunt si tesaturi care necesita o atentie deosebita (matasea obtinuta din gogosile viermilor de matase este prima care imi vine in minte), dar ai de unde alege in functie de necesitati, mod de viata etc.
      Vedem pe manechine haine superbe care incanta privirea, dar nu degeaba sunt alese pentru podium fete cu dimensiuni stas 90-60-90, si inaltute. Ganditi putin din perspectiva designerilor: ce-ar insemna sa creeze niste haine personalizate pentru fiecare model? Pentru ei este eficient, fiabil sa creeze acele haine pentru o anumita masura, sa poata inlocui oricand un model cu altul samd. Acele fete sunt simple umerase, niste suporturi, si daca vor sa traisca din modelling trebuie sa respecte acele dimensiuni standard.
     Asa cum cautam un tip de machiaj care sa ni se potriveasca sau culori care sa ne avantajeze tenul, putem cauta haine care sa ne puna in valoare silueta pe care natura ne-a dat-o.

LE:  
Opinia generala a romanului pluricalificat si cu multiple competente, este aceea ca obezitatea este provocata de alimentatie, cu greu admite un dastept ca obezitatea poate avea si alte cauze decat o alimentatie nesanatoasa, si atunci, unica explicatie admisa este "glanda", si la fel de usor isi dau cu parerea si in privinta modului in care o persoana poate scapa de kilogramele in plus: dieta si fuga,  adica daca taie paine, dulciurile, sucurile si face "miscare", slabeste de nu se mai vede, pana ajunge ca un biscuite in dunga...

Daca alte resurse nu aveti la dispozitie pentru documentare, cititi  http://www.obezitate.net/despre-obezitate/definitia-obezitatii.html si  http://www.romedic.ro/obezitate/cauzele-obezitatii.

Un comentariu:

Nu voi publica niciodata insulte, obscenitati, comentarii scelerate.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...