miercuri, 25 mai 2011

Despre curs, alte impresii

     Colegele mele de la curs tocmai ce-au suferit o dezamăgire: au aflat că nu ne va învăţa nimeni tehnici de aplicare a unghiilor… tehnice :))  Şi s-a precizat de la început că este vorba despre un curs nivelul I, manichiură/ pedichiură clasică. Deci, majoritatea colegelor mele consideră manichiura o meserie foarte bănoasă, şi vor să lucreze direct cu gel şi numai cu gel, considerând manichiura clasică o pierdere de vreme!
Spre pedichiură nu vrea să se orienteze niciuna dintre ele, considerând că-i o ocupaţie mult sub nivelul lor , scârboasă, murdară…  Pe de altă parte, le înţeleg visele de îmbogăţire din  moment ce la curs “profesoara” spune că lasă lunar într-un salon de cosmetică 2000 de lei (decât că din greşeală are o afacere proprie şi o vechime în branşă de vreo 10 ani)… Mult, puţin, cât o însemna pentru unii suma asta, dar mi se pare o idioţenie maximă să le spui treaba asta unora care au ajuns să-şi schimbe domeniul de activitate, şi fac pentru asta un curs moca de la şomaj, că n-au bani nici să treacă strada. Cât de naiv să fii ca să-ţi imaginezi că o să plouă cu solicitări şi bani grămadă din clipa în care ai dobândit hârtia?  Deja sunt mai mult decât dezamăgită de cursul “intensiv”, pentru că nici n-am început bine, şi ni s-a spus să ne cam luăm gândul de la practica în saloane, pentru că viitoarele colege de breaslă sunt rele (înţelegeţi ce doriţi), şi că dacă vom ajunge acolo, vom fi puse să spălăm pe jos, să dezinfectăm ustensilele şi alte operatiuni la fel de importante, cumva că vom fi umilite, în calitate de ucenice. Dracu’ doar nu mă aşteptam să mă lase să măcelaresc din prima zi pe oricine îmi pica în mâini… Da’ cam pe la toate joburile pe care le-am avut de-a lungul vremii (total diferite, fără legătură cu domeniul pe care l-am ales, numa’ joburi de hârţogăreală, socoteli şi alte trestii), am început prin a observa, a îndeplini sarcinile mărunte, când am preluat postul am fost şi eu la rândul meu supravegheată o perioadă, abia apoi mi-am văzut singură de treabă, când angajatorul/ superiorul s-a lămurit că ştiu foarte bine ce am de făcut şi că sunt în stare să fac toate lăudăroşeniile alea din CV…  
     Poate sunt eu într-o pasă proastă, dar… acum îmi cam pare pierdere de vreme cursul ăsta, din moment ce nici n-o să călcăm într-un salon. Nu înţelegeţi că mă aşteptam să-mi pună cineva şi jobul pe tavă, dar înainte de înscriere aveam o mulţime de întrebări şi nelămuriri, iar când am luat decizia să mă trec pe listă, am încercat să le lămuresc pe toate. Eh, ideea este că se specificase destul de clar că vom face practica în diverse saloane cu care firma care a câştigat licitaţia are contracte, că practica este obligatorie pentru toţi cursanţii şi este obligaţia celor ce au câştigat licitaţia să se asigure că avem loc toate şi că avem şi unde merge pentru practică. Nu am nici cea mai mică idee despre ceea ce înseamnă munca într-un salon de înfrumuseţare, “experienţa” nu există, şansele de angajare într-un salon respectabil… cam tot pe acolo pe unde-i PIB-ul României. În cel mai bun caz, activitatea asta o să rămână doar un hobby.
     Şi ce mă mai deranjează pe mine acum, este lejeritatea cu care este tratat întregul curs, şi meseria în sine, ceva gen “dacă poţi să-ţi tai unghiile singură fără să faci degete pe jos, eşti manichiuristă, creier nu îţi trebuie”, plus că parcă-i făcut pe genunchi. Mă aşteptam la nişte materiale informative, la un manual (cele care va pricepeţi aveţi trei încercări să ghiciţi cu ce “manual” lucrăm)… Măcar să fi venit cu un exemplar pe care să-l multiplicam noi, dacă firma e atât de săracă (vor aduce doar patru truse pentru practica pe care o vom face noi intre noi, în sala de curs). Mă aşteptam să ne prezinte măcar pe scurt legislaţia în vigoare…  Ah, şi astăzi a venit unul care zicea că are nevoie de sala în care facem noi cursul, el fiind programat să ţină acolo nu ştiu ce curs, deci nici măcar aia nu-i în regulă… Eu cred că-i o risipă de fonduri din partea cui a organizat cursul: nu învăţ nimic în plus faţă de ceea ce ştiam deja, manualul puteam să-l scot şi de pe internet (ceea ce am şi făcut – nu vreţi să-mi vedeţi notitele, vă spargeţi de râs)… Tare aş vrea să văd caietul de sarcini, şi cât costă treaba asta pe cap de vită furajată.
     Da’ ce-am mai râs eu la una dintre regulile “nescrise” de respectat într-un salon: cică vine cleenta când tu eşti foarte aglomerată, fără prograamre, dar fiind la început de drum (eu am înţeles că în mare foame de bani), nu poţi ca s-o refuzi, iar dacă-i zici să revină peste ţ ore, te-ai lins pe bot, dusă este, aşa că tre’ să o rogi să mai aştepte puţin, c-o s-o "faci": “da, dragă, te iau, un ceai nu vrei, că mai durează puţin” şi o laşi p-aia s-aştepte până i se lungesc urechile, îi crapă ochii în cap de foame şi te înjură de toate neamurile, dar, între timp, poţi să-i vâri mâinile într-un bol cu apă călduţă, semn că, la un moment dat, printre picături, o s-o
"faci" şi pe ea. Şi dac-o laşi plantă acolo, s-ar putea să-i treacă hidrofilia şi să te trezeşti că te răcoreşte cu conţinutul bolului, de după aia, tot tu zici: “ia uite, măi, a dracului fiţoasă, ce fumuri are, mă tratează de sus”.

5 comentarii:

  1. Imi pare rau sa aud ca nu merge cursul asa cum sperai. Sigur este vreo pila a sefului si asa au castigat licitatia, oricum conditia esentiala la licitatiile cu statul o reprezinta pretul foarte mic, si dintr-o data se elimina orice calitate a produsului oferit, nimeni nu se baga daca e pretul sub piata, si apoi dupa semnarea contractului fac niste acte aditionale prin care isi scot bani...in fine..magarii ca de obicei... Nu stiu daca ti-am zis dar am 2 prietene care au facut cursuri de masaj anticelulitic si acum au destule cliente incat sa isi scoata un ban peste salariu, asa ca cine stie, poate la un moment dat iti va prinde cursul asta, mai ales daca incepe sa iti placa si faci cu pasiune
    xoxo

    RăspundețiȘtergere
  2. @Butterfly - stai sa vezi ca si cursul pe bani, la pret intreg, se face la fel de "temeinic"... Pur si simplu, este doar o formalitate pentru a obtine diploma aia, alea dau banii, "profesorii" le povestesc niste treburi pe care le vezi si pe net, sau le faci si singura casa, oha practica... Deci tre' sa fii complet nesanatos la cap sa te dai pe mana unui "absolvent" de la o scoala d-asta. Semnezi un contract pentru o treaba (am semnat si contract pentru cursul asta), dar obiectul contractului nu are nici o asemanare cu realitatea.

    RăspundețiȘtergere
  3. ce aiurea.
    la un moment dat citisem pe un forum de o tipa care se apucase sa faca cursul pentru frizerie-coafura, doar ca-l platea. nu stiu daca tot prin ajofm sau nu. ea chema persoanele pe care le tundeam, le aranja etc. in timpul cursului.

    RăspundețiȘtergere
  4. La fel se practica si acum, daca ai nevoie, tu trebuie sa-ti gasesti "victima"...

    RăspundețiȘtergere
  5. Am avut zeci de experiente cu fete care imi fluturau, la interviul pentru angajare, acea diploma de calificare neacoperita de altfel de cunostinte practice si teoretice. Sincer, NU ma mai impresioneaza CV-urile cosmetizate cu aceste "cursuri de calificare" pentru ca nu sunt relevante. Fetele aud povesti despre castiguri frumoase aplicand unghiute false. Este adevarat, dar trebuie sa fii PROFESIONISTA si acest lucru nu se invata la aceste cursuri. O singura data am ramas placut impresionata de nivelul de pregatire a unei angajate si de dorinta de autoperfectionare. Ghiciti de ce? Fata era din R. Moldova: acolo invatase elementele de baza ale manichiurii si tot acolo facuse cateva cursuri de calificare...

    RăspundețiȘtergere

Nu voi publica niciodata insulte, obscenitati, comentarii scelerate.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...