marți, 24 mai 2011

Alăptatul

     Ştire: o mămică fără inhibiţii şi-a alăptat puradelul în faţa parlamentarilor. Faceţi click pe link şi vedeţi şi filmuleţul.  Motivaţia gestului lăptăriei ambulante: încurajarea altor femei să alăpteze. Ok… gestul ăsta chiar că o să aibă un impact major asupra mamelor şi viitoarelor mame din România. Educaţie cu circ ieftin şi spectacol semi-erotic gratuit. Femeia arată de zici că-i prinsă de pe gârlă, sau că-i în transă! I se citeste pe faţă euforia şi satisfacţia… Pe bune, că zici că a tras ceva pe nas şi nu-şi dă seama ce face! Sigur că toate mamele trebuie să umble cu pruncii spânzuraţi de sâni, alăptaţi din mers! Uimitor este că până mai ieri urlau ziarele avertizându-ne cum stă treaba cu “epidemia” de enterocolită virală, de toate mămicile isterizate la maxim de atacul virusurilor, şi bacteriilor, şi bibistroceilor roz cu picăţele maro, erau în stare să sară la beregata mamei al cărei copil îndrăznea să-l ia de mânuţă p-al lor. Doamne-fere, dacă-l contamina cu ceva?
     Şi acu’ vine ameţita asta să ne spună să ne alăptăm plozii în public şi fără ruşine, inhibiţii, rezerve. Deci, cum ar fi să ne apucăm toate cele cu sugari, în metrou, în gară, la coadă la bancomat şi aiurea prin târg, să ne pregătim sânii pentru alăptat frecându-i şi dezinfectându-i şamd, după care să mufăm plodu’ la sursă, apoi să ne apucăm să ne ungem sânii cu loţiuni, poţiuni şi să ne potrivim la loc sutienul pentru alăptat şi alte activităţi de igienizare desfăşurate în văzul tuturor? Aşa vrea aia să conştientizeze mamele de importanţa alăptatului la sân... Foarte inteligent. 

     Femeie, în ţara în care nu găsesti la orice colţ de stradă bude în care să-ţi schimbi absorbantul, nu ai unde te spăla pe mâini dacă nu porţi şerveţele umede în poşetă, nu există toalete publice, unde bântuie câini bolnavi, aurolaci şi alte lighioane nespălate, tu vrei să-mi spui mie că-i în regulă să-mi scot ţâţele p-afară oriunde mi se năzare mie ca să-mi hrănesc plodul? Dacă aveţi plăcerea şi răbdarea să urmăriţi filmuleţul, muierea asta îşi trage rochia, dezveleşte ţâţa şi i-o vâră lu’ ala micu’ în gură. Fără să se fi spălat ea pe mâini, fără să-şi fi pregătit sânul pentru alăptat,  după ce merse prin căldură şi transpiră ca un cal (să zicem că n-o fi ajuns acolo cu maşina personală)… Făh, tu ai auzit câtă lume nu se spală pe mâini după ce merge la budă? Făh, da’ tu ştii câţi dezaxaţi şi labagii umblă pe stradă? Sau câţi se masturbează în mijloacele de transport în comun frecându-se de femei şi copile? Eh, dacă tu vrei să te expui, n-ai decât, numa’ nu-mi spune şi mie cât de mult îţi place ţie şi că eu's mai proastă dacă nu fac la fel ca tine ! Ei, probabil că ea n-are de unde să ştie… Şi apoi, umbla prin clădirea Parlamentului, nu prin parcul plin de boschetari de la Gara de Nord.
     Cum să-ţi permiţi să faci o asemenea afirmaţie: "Copilul meu nu a racit si daca ii curge nasul nu chem SMURD-ul, ci ii dau lapte de mama si ii trece, cand il dor gingiile nu i-am dat medicamente, ci am continuat sa ii dau san si asta a rezolvat totul"? Lăptăria ambulantă crede că laptele matern este panaceu universal… Bine, femeie…
     
     Eu vreau bude publice, vreau locuri pentru alăptat, vreau locuri în care dacă s-a căcat plodul în scutec, să am unde să i-l schimb, nu să mă chinui cu el în căruţ, pe banca din parc sau prin boscheţi, şi să plec cu scutecul murdar în geantă sau în buzunar până găsesc un coş de gunoi, iar dacă nu găsesc un coş de gunoi, să-l plimb până acasă sau să-l arunc sub nasul altora, cum văd că fac destule! 

     Şi pe aceeaşi temă, alta s-a trezit că vrea să mitingească pro-alăptat la sân în public, oriunde i se pupăzeaza mamei, cică şi-ar fi chemat ajutoare, alcătuind o turmă de muieri ai căror hormoni au luat-o razna de căldură. Cum dracu’ să te pui cu ele, ce, eşti nebun? Well, citind aici , aflăm că muierea a născut ambii copii acasă, în cadă, şi că apariţia acestei ştiri ar fi determinat mai multe mame să nască pe cale naturală. Uuu, role model mom, pot să te ating?! În condiţiile în care abia găseşti doctori buni prin spitale, sigur că o să găsim şi o să ne şi permitem să comandăm un medic “la pachet”, eventual pe Arcul de Triumf, că-i chiar original, nu s-a mai gândit nimeni să nască acolo. Sau, şi mai bine, citim o carte de specialitate, un tratat de ginecologie, neonatologie, pediatrie, şi nu mai avem nevoie de doctor, suntem deja experte! Deci, firmele astea producătoare de lapte pentru  sugari au conspirat împotriva alăptării la sân ca să-şi vândă produsele, aşa zic ele, că alea de nu-şi alăptează plozii sunt leneşe…
     Bine. Atunci să punem problema altfel: e mai bine să se apuce să-şi hrănească nou-născuţii cu lapte de capră, vacă, bivoliţă, sau altă lighioană?
     Dacă vor să conştientizeze tinerele mame în legătură cu importanţa alimentaţiei la sân, a naşterii pe cale naturală, nu asta-i calea! Înfiinţaţi, mânca-v-aş gura o asociaţie, mergeţi din maternitate în maternitate, discutaţi cu mamele din sat în sat, că mai ales amărâtele alea de la sat n-au acces la mai nimic, nici nu-şi permit, se închid spitalele pe bandă rulantă, de ajung ăia să faca sute de kilometri până găsesc un doctor, nu toată lumea are doctor la un telefon distanţă, oferiţi-le materiale informative, da’ nu vă purtaţi ca o adunătură de căpiate! Educaţia nu se face prin gesturi extreme, convingeri personale pe care încerci să le impui considerând că-s adevărul absolut, educaţia nu se face cu televizorul! Sunt femei care nu au bani de doctori, nu ajung la doctori decât când tre’ să nască, sunt femei care nu au lapte, sau nu pot alăpta pentru că suferă de diverse boli, sunt femei care nu îşi pot permite să stea acas’ cu plodul până face doi ani, sunt femei care îşi ia de la gură să dea copilului, sunt femei care-şi plimbă copii cu căruţa până la doctor, nu cu maşina cu aer condiţionat şi cd player… Să nu văd comentarii retardate gen “cine le-a pus”!

4 comentarii:

  1. Nu este un gest voluntar... mămica a fot plătită să facă un subiect pentru mascarada servită de media în fiecare zi. Rezultatul, se pare, că nu a fost cel scontat: nu am văzut totuși știrea la "breaking news", nu am vazut-o pe M.T. povestind cum alăpta ea în clasă și nici sondajul la OTV: "Credeti că mămica avea laptele alb sau verde?"
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. @Ema - pe bune a fost platita sa faca treaba aia?

    RăspundețiȘtergere
  3. nici platita n-as fi facuta treaba asta.
    eu am alaptat pana la 13 luni si deja era mare, dar la 1 an si 8 luni deja e prea mult. intradevar se recomanda ca alaptarea sa dureze pana la 2 ani, dar laptele ala nu mai are aceeasi consistenta atat din punct de vedere al vitaminelor, cat si pentru gradul de satietate al celui mic. asta e deja un moft. in plus mi se pare aiurea ca cel mic sa vina sa te traga de sani ca el vrea sa guste putin asa ca s-a plictisit.
    in cele 13 luni nu am alaptat niciodata in public. pentru ca am alaptat la cerere mereu trebuia sa merg la plimbare prin apropierea casei ca in cazul in care Gandacul vroia sa pape sa nu am surprize ca incepe sa planga in hohote. si asta pana pe la 4-5 luni cand si-a mai reglat programul. nu zic ca si alaptatul la cerere e prea ok pentru ca mama nu mai stie nimic altceva si pur si simplu devine "sclava" bebelusului. acum daca as mai avea inca un copil l-as alaptat la cerere in primele 2 luni si pe urma pe program clar. pana nu l-am intarcat n-am stiut cum e sa dormi o noapte intreaga. in ultimele 5 luni de alaptat m-a trezeam uneori si din 30 in 30 de minute pt ca vroia sa doarma la san. a fost prostia mea, dar nici nu vroiam sa-l aud ca plange. pe langa asta incercam sa-l protejez si pe sot ca el a doua zi era la munca si trebuia sa-si faca somnul.
    cand am inceput sa mergem in parc (pana in Lia faceam 20 de minute dus, 20 intors) ii stiam clar programul ca sa nu am surprize. si pe urma cand a mai crescut si terminasem cu acest stadiu, vedeam mamici in parc care alaptau. nu am nimic cu ele, dar cand romanii in loc sa se uite in alta parte, ei se uita direct la sani, mi se pare odios. te gandesti ca mai trec si copii de 7-10 ani, dar si mai mari, care nu mi pare normal sa vada unele amanunte care ar trebui sa ramana doar intre mama si bebelus. le admiram in schimb pe mamicile care se foloseau un sal, o esarfa sa se acopere.
    noi, romanii, inca am ramas la un stadiu preistoric si nu cred ca ne vom civiliza vreodata.

    RăspundețiȘtergere

Nu voi publica niciodata insulte, obscenitati, comentarii scelerate.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...