vineri, 21 octombrie 2011

Recensământ 2011

     Recensământ 2011 – cred că cei care aţi avut şi curiozitatea, şi posibilitatea, dacă nu v-aţi trezit déjà cu recenzorul la uşă, v-aţi lămurit cam care-s fabuloasele întrebări din chestionarele care au stârnit atâtea controverse…
     Acu’, eu sunt recenzor, da’ nu pentru că mă dă afar’ din casă spiritul civic, ci pentru bani. Am şi timpul, am şi nevoie de bani, iar suma… pentru unii poate este mică, pentru alţii, nu-i din drum, dar sunt destule persoane care o lună întreagă merg zi de zi la un job pentru o sumă nu cu mult mai mare, şi pană la urmă, dacă vrei să fii recenzor  te înscrii, dacă nu, nu, şi nici nu mai ai ce comenta. Poate doar ca să ai subiecte de conversaţie. Nu te obligă nimeni… În schimb, după cum ni s-a spus şi nouă, este obligatoriu să răspunzi la aceste chestionare, dacă nu, amendă, şi din ce-am văzut, destul de mare. Mie mi se pare o prostie să refuzi să răspunzi la chestionar, da’ în fine, fiecare cu convingerile lui.

     Nu eşti obligat să primesti recenzorul în casă (poţi să-l ţii şi la uşă, asta dacă vrei să afle juma’ de scară că ai nevastă, amantă, că te-ai născut în Bangladesh şi domiciliul anterior l-ai avut în Zimbabwe, caz în care nu ştiu de ce ţi-e jenă faţă de recenzor), nu eşti obligat să-i arăţi actele casei, sau să-i dai buletinul în mână, iar el poate scrie şi după dictare CNP-ul, dacă decizi că vrei să-l spui, în ciuda tuturor conspiraţiilor şi fraudelor despre care clămpane toţi ametiţii.
     Eu… nu cred că o să pot recenza toate locuinţele din ograda mea… Sunt mult prea multe, găsesc foarte multe persoane într-o singură locuinţă, şi nu-mi ajung 8 ore pe zi, în condiţiile în care nu pot ignora lămuririle pe care mi le cere fiecare om pe care cu greu l-am convins că nu-i număr televizoarele, nu-i fac inventarul bijoux-urilor amanetate şi nici nu-l întreb cât câştigă din închirierea apartamentului…  Dacă-s adevărate zvonurile că mulţi dintre cei care doreau să fie recenzori s-au retras (şi tind să cred că este adevărat ), nu ştiu dacă vor reuşi să termine acest recensământ în acest interval de timp. Nici nu prea îmi pasă, nu-i problema mea, dar numai cât rău fac tolomacii ăştia care se trezesc deştepţi de le vorbeşte gura fără ei pe unde apucă, iar atitudinea majorităţii este defensivă (nu chiar ostilă)…
     Prima zi… şi primele probleme: oamenii sunt foarte reticenţi fără ca măcar să ştie despre ce este vorba, fără să fi văzut măcar un formular. Nu ştiu de unde a apărut o întreagă isterie cu CNP-ul ăsta prăpădit, că dacă mi-l spune mie nu ştiu ce i se poate întâmpla, votează x în locul lor, în schimb, la promoţiile din supermarketuri pentru un premiu de 5 lei îşi trec voioşi toate datele personale (adresă, email, număr de telefon, serie şi număr de CI, CNP) şi nu mai fac nazuri, deşi nici ei nu stiu précis cui le dau şi nici nu-şi pun problema ce fac ăia cu ele mai departe… Abia mi-au permis accesul în bloc… Ziua 2… nu mai spun.

2 comentarii:

  1. Eu nu am avut probleme, i-am raspuns politicos femeii, i-am raspuns la intr si la revedere.Mai am si eu vecini de genul ....

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Gya - pai asta zic si eu: nu te musca de nas... Astept cu interes zilele urmatoare :)) Acu' sa nu fiu chiar rea, au fost si oameni foarte amabili, dar aceia au fost vreo trei din cateva zeci de persoane vizitate :))

    RăspundețiȘtergere

Nu voi publica niciodata insulte, obscenitati, comentarii scelerate, nu dau doi bani pe ele, nu le citesc: nu va obositi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...