duminică, 13 octombrie 2013

Din nou despre unghii tehnice si manichiuriste wanna be

     De curand am vazut o chestie care m-a speriat ingrozitor. Stiu ca la un moment dat si eu am fost incepatoare si am avut nevoie de exercitiu, multe informatii, dar... nu am facut niciodata asemenea greseli.
     O colega de-a mea s-a oferit sa fie cobai pentru o manichiurista incepatoare, si tragedia este ca era vorba despre unghii tehnice. Rezultatul a fost ca unghiile tehnice au fost lucrate grosolan, nu au fost aplicate corect, unghiile naturale nu au fost pregatite corect, iar acum ea sufera enorm prin faptul ca unghiile naturale au fost pilite excesiv in grosime: fata aproape ca nu mai are unghii, si asta e doar ceea ce se poate vedea cu ochiul liber, pentru ca nu stie nimic despre produsele folosite...

     A doua zi dupa procedura a inceput sa simta dureri puternice si a incercat sa inlature stratul de gel prin pilire, dar nu suporta nici un fel de atingere. Din fericire, gelul a prins aer, unghiile nu au fost foarte bine curatate de praful rezultat in urma pilirii si cateva s-au desprins si au cazut fara ajutor, dar problema este ce-a ramas in locul unghiilor ei: un rest de unghie foarte subtire, ca o foita de ceapa, aproape ca a intrat in carne cu pila, patul unghial inflamat ingrozitor, rosu, iritat, sensibilitate la rece, cald, aproape ca nu-si mai poate folosi mainile din cauza durerilor, falangele [distale] umflate, tari, rosii. In situatia asta nu are ce face decat sa mearga la un medic, in nici un caz nu trebuie sa stea si sa astepte sa treaca de la sine, pot aparea probleme foarte grave, chiar nevindecabile, suferinta prelungita samd.
     Din nou trebuie sa spun ca unghiile tehnice nu-s "floare la ureche". Procedura in sine este simpla la prima vedere, dar in realitate lucrurile nu stau chiar asa, si oricat de suparator ar fi, nu oricine poate sa se apuce de treaba asta.

     Pentru cele care doresc sa experimenteze pe pielea lor beneficiile unghiilor tehnice pentru prima data:

  • in primul rand cautati un salon cunoscut sau despre care sa puteti gasi cat mai multe informatii, in special despre manichiurista care va efectua "lucrarea";
  • pretul ridicat: uneori este prohibitiv, dar un pret ridicat reflecta si conditiile de lucru si materialele cu care manichiurista lucreaza, precum si conditiile de igiena (igienizarea ustensilelor, ustensile de unica folosinta samd, costa, si se reflecta in pretul procedurii) si experienta manichiuristei;
  • in unele situatii unghiile tehnice nu sunt recomandate: puteti suferi de diverse afectiuni ale pielii/ unghiilor care sa nu permita efectuarea unor interventii asupra unghiilor, si atunci e bine sa va ganditi inainte de-a merge mai departe: nu insistati, mai bine rezolvati problema respectiva, apoi ganditi-va daca merita riscul;
  • puteti intra in salonul vizat si puteti intreba orice va intereseaza legat de aceasta procedura, produsele folosite; daca intrebarile voastre sunt evitate, ori nu primiti un raspuns coerent, intampinati refuzuri ori ostilitate, eu zic ca ar trebui sa faceti cale intoarsa, indiferent despre ce salon este vorba: produsele folosite, numele manichiuristei si alte informatii nu ar trebui sa fie un secret;
  • in momentul in care decideti sa mergeti la cine stie ce manichiurista obscura gasita pe facebook, o faceti pe riscul vostru. Sigur, exista persoane care lucreaza acasa/ la domiciuliul clientei, au un salon propriu, dar intotdeauna veti gasi referinte din n surse despre aceste persoane. Cele care au facut din manichiura o profesie, aproape in toate cazurile au pagini pe internet in care-si prezinta munca, produsele folosite, metodele de lucru samd, [desi au fost situatii in care fotografiile au fost "imprumutate"]. 

Nu ce "poate" insemna, ci ce inseamna ieftin:

  •  calitate si provenienta indoielnica a produselor utilizate. Ex.: Pe vremea cand abia incepusem sa lucrez cu geluri am cumparat diverse produse pe care ulterior nu le-am folosit, si iata motivele: am primit produsele comandate si nu am gasit pe ele informatii foarte importante (producator/ origine, termen de valabilitate, lista de ingrediente, perioada de timp necesara pentru "coagularea" gelului sub lampa samd). Si nu erau ieftine... Nu-i in regula sa nu existe aceste informatii pe recipientul in care se afla produsul, gen lot, data productiei, termenul de valabilitate, informatii despre producator, ingrediente samd. Furnizarea unor informatii legate de produs/ producator, eticheta in lb. romana cad uneori in ograda importatorului, dar, indiferent a cui este obligatia de-a furniza aceste  informatii, ele trebuie sa se regaseasca pe recipientul in care se afla produsul.
  • igiena: exista produse de unica folosinta, asta inseamna ca sunt folosite o singura data, pe o singura persoana, apoi sunt aruncate (dischete demachiante, prosoape de hartie, betisoare din lemn samd), la fel cum exista ustensile/ produse folosite o data, pe o persoana si apoi curatate si sterilizate, abia apoi sunt refolosite (ustensile metalice, prosoape etc). Atat reutilizarea, cat si inlocuirea unui produs utilizat cu altul nou costa, si, nu, stergerea unei ustensile cu spirt nu inseamna sterilizare.
  • experienta manichiuristei: sa nu credeti ca oricine se poate apuca de unghii tehnice! Sigur, informatiile sunt disponibile oricui, internetul abunda in oferta de informatii de gen, dar este necesara instruirea specializata, precum si "ucenicia" - lucrul sub indrumarea si supravegherea unui specialist, si asta nu-i un lucru care se poate realiza in trei luni; in plus persoana care urmeaza sa te infrumuseteze trebuie sa aiba in dotare si ceva simt estetic, sa fie capabila sa-ti inteleaga dorintele, dar sa te si consilieze (poate tu ai vazut ceva ce-ti place, dar poate acel ceva nu ti se potriveste tie din diverse motive [forma, culoare, lungime samd], in final daca tu aia vrei, aia se executa, depinde mult si de puterea ta de intelegere, precum si de capacitatea executantului si de dorinta lui de a-ti expune motivele pentru care ti-ar recomanda altceva).
  • practica "clientul nostru, stapanul nostru" - uneori numarul de programari/ solicitari in afara programarilor este mult mai mare decat poate "duce" o persoana si atunci se face rabat la "atentia" acordata clientului: se reflecta in calitatea lucrarii;
  • nu cred in conceptul in & out: sunt unele proceduri care nu cer doar indemanare si atentie, cer si timp, iar graba/ personalul insuficient duc(e) la niste rateuri/ omisiuni, voite sau... nu mai conteaza.

     Deci, daca vreti unghii tehnice, gel sau acril, trebuie sa stiti ca nu-i o chestie care in 30 de min s-a rezolvat, la fel cum trebuie sa stiti ca nu orice salon care ofera promotii, ori preturi [foarte] scazute, garanteaza si calitatea lucrarii respective, a produselor folosite. Nimeni nu lucreaza in pierdere, deci, undeva s-a "lucrat". Asa cum va intrebati daca o oja de 3 lei este buna de ceva sau nu, ar trebui sa incercati sa intelegeti ca o procedura precum unghiile tehnice implica mai multe treburi, precum un timp de executie mai mare, o cantitate mai mare de produse utilizate samd. Prin comparatie: sunt saloane unde o manichiura clasica costa 30 de lei, si saloane in care aplicarea unghiilor tehnice costa 60 de lei. Cat dureaza si ce implica efectuarea unei manichiuri clasice, cat dureaza a doua procedura, ce produse implica una, ce produse implica cealalta...

4 comentarii:

  1. O Doamne,ingrozitor ce a putut pati saraca fara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si nu e singura. Nu s-a gandit deloc atunci cand a a acceptat sa fie cobai ca pot aparea probleme. Astazi i-am vazut unghiile si m-am ingrozit... Pacat ca nu-si dau seama ca desi cresc, le tai, se regenereaza, unghiile sunt totusi foarte sensibile. Leziuni, infectii, si-s foarte pacatoase, se vindeca greu.

      Ștergere
  2. Wow, din intamplare am dat de articolul tau si am ramas putin socata. Adica, numai gandul ca nu iiti poti folosi mainile in totalitate, ma face sa ma ingrozesc. In articol ai scris un lucru foarte important, nu oricine poate pune unghii false. Din intamplare si eu lucrez in domeniul unghiilor tehnice de aproape un an, si vreau sa iti spun ca am intalnit destule cliente care s-au plans de aceleasi lucruri. O clienta mi-a povestit ca a stat 5 ore la o manichiurista doar ca sa ii faca o constructie simpla pe sablon, iar a doua zi i s-a rupt constructia cu tot cu unghia naturala. Iar ulterior clienta a aflat ca defapt fata ca i-a "pus" unghiile, defapt facea asta din pasiune, nu avea cursuri nu avea nimic. Sincer, pe cat de profitabila este meseria asta, pe atat este de periculoasa. Unghia este un tesut uman la fel ca si restul corpului, si trebuie tratata cu blandete. Cum ar fi sa iei un burete de baie si sa te freci pe corp pana iti da sangele ? Cam asta a patit colega ta. Oricum, imi pare rau pentru ce a patit. Asemenea "manichiuriste" face de ras intreaga industrie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si posibilitatea reala de-a imbolnavi pe cineva... Din pacate nu exista control asupra fenomenului, iar activitatea asta implica ceva mai mult: responsabilitate. Nu sunt ele de vina, ci cei care apeleaza la serviciile lor: Este ca si cum ai cumpara alimente dintr-un portbagaj de masina, din strada. Nu-ti pui problema ca poate fi alterata, contaminata, ca nu este igienic?

      Ștergere

Nu voi publica niciodata insulte, obscenitati, comentarii scelerate.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...