vineri, 4 februarie 2011

Despre caini - povestea cacatului fara stapan

      Ninsoarea s-a dus, zăpada s-a dus, Moș Crăciun a tulit-o în Laponia lui curată și înzăpezită, s-a mai înmuiat și gerul... încă nu-i vremea ghioceilor, cu siguranță este vremea rahaților de câine: ăștia răsar peste tot, în orice anotimp și pe orice fel de vreme...

     O tolomaca de vecina injura cu foc maidanezii cacaciosi si p-aia de-i "innadesc" pe langa blocuri. Vecina picase cu partea mai pufoasa a anatomiei dumisale pe un rahat de caine, si d-aia si-a adus aminte de maidanezi. Acu' eu as fi intrebat-o cum si-a dat ea seama ca-i rahat de maidanez, si nu de aristocrat cu pedigree si domiciliu cunoscut, dar era prea nervoasa si am renuntat, desi sora vecinei isi plimba zilnic "copilasul" pe aceeasi alee pe care alunecase toanta, si n-am remarcat sa aiba vreodata in dotare niste ustensile cu care sa culeaga rahatul... sau macar sa-l arunce in gradina care inconjoara aleea (nu ca ar fi mai civilizat sa-l arunce sub geamul cuiva, dar macar nu l-ar mai lasa in drum). Eh, maidanezii sunt de vina.
     Posesorii de caini se plang ca nu exista spatii destinate patrupedelor (sunt cateva, dar insuficiente), aia care n-au caini de companie ii injura p-aia care au, si ambele categorii injura maidanezii.  Si cacatii.

     Alta discutie inteligenta intre o tolomaca si o potentiala victima:
     V (aflata pe aleea cu cacati, si inconjurata de trei maidanezi, care de care mai fioros): Ajutor, ma omoara cainii!
     T (aflata in balconul apartamentului in care locuieste, etajul 3): Ce urli asa, nebuna dracului, nu-ti face nimica, ca e blanzi?
     V (incercand sa se apere cum putea de potaile care o trageau de izmene): Ajutor!
     Un vecin al lui T, mai practic, arunca doua petarde, pleaca potaile (speriate de zgomot, nu mutilate), si de aici incepe taraboiul.
     Victima tremura de spaima, nu mai avea nici glas, se asezase pe un gardulet sa-si traga sufletul, in timp ce vecinul o intreba daca a fost muscata samd. Vaca de la balcon zbiera la amandoi ca-s oameni fara suflet, ce-au avut cu cainii, altii se opreau sa beleasca ochii ca la urs si sa-si dea cu parerea, aia de pe alee zicea ca a capsat-o de pulpa, iar idioata ii zicea ca "nu trebuia sa iti fie frica, cainii simt si d-aia musca, si musca numai oamenii rai la suflet".
     Tampita! Cred ca e cea mai idioata  explicatie/ motivatie pe care am auzit-o vreodata legata de comportamentul unui caine agresiv. Cum sa spui cuiva ca-l musca o potaie pentru ca este rau la suflet? Si cum ar putea un om sa stea calm atunci cand se vede in mijlocul unei haite de caini infuriati? Mai sta ala sa mediteze ce i-a infuriat pe caini si la ce pacate nespovedite are? Ori o ia la sanatoasa, ori se apara cu ce poate, ori striga dupa ajutor.
     In vara au chemat oamenii din zona hingherii si aproape ca a iesit razboi. Aici, in zona in care locuiesc, sunt foarte multe locuri de joaca pentru copii, dar le-am cam ocolit pentru ca erau pline de caini. In vara am mai fost si noi acolo, la joaca. Copiii alergau, se jucau, radeau, tipau, jocuri zgomotoase de copii mici, si s-a intamplat ca doi caini sa sara pe un copilas care alerga cu un bat in mana. Din fericire copilul a scapat neatins, pentru ca au sarit cativa parinti si au gonit cainii, dar nu e normal ca in locurile astea sa-si faca veacul cainii fara stapan, sa te trezesti ca rasare de dupa tobogan sau de sub o banca un caine furios si sa-ti sfartece copilul, nu-i normal ca unii sa tremure pentru copiii lor, si altii de mila cainilor. Bine, s-a gasit o imbecila sa spuna ca-i copilul de vina ca alerga cu crenguta aia in mana...
     Frumos ar fi, daca le pasa atat de mult, sa-i ia acasa, nu sa arunce de la geam trei ciolane in capul cui se nimereste si sa strige din toti bojocii "fetiiiita lu' mama", ca nu prea seamana a iubire. Revenind: in urma acelui incident cu copilasul, au chemat oamenii ecarisajul, urma sa prinda potaile si sa le sterilizeze, nu le otravea nimeni, nu le dadea foc, si nici nu le schilodea in bataie. "Iubitorii" s-au basicat cand au vazut plasele si laturile, dar nu vad cum altfel ar putea sa prinda namilele alea, cred ca s-au uitat prea mult la TV, ca voiau tranchilizante, ca asa e civilizat... Ok, bine. S-a rasculat dragul de civilizatie in aia care umplu gradinile de troace cu resturi de mancare pentru "sufletelele fara stapan". Sincer, nici macar nu am idee cine finanteaza serviciul de ecarisaj, daca tine de primarie, sau o fi vreo organizatie non-profit, dar nu de mult, am vazut un reportaj la TV cu adapostul ala de pe langa Bucuresti, si spuneau ingrijitorii ca nu aveau bani sa cumpere mancare pentru caini, si ajungeau aia sa se manance intre ei, deci, imi imaginez ca pusca cu tranchilizante nu-i printre prioritatile lor.
     Eu zic ca daca toti "iubitorii" astia, dar si cei deranjati de prezenta cainilor fara stapan, ar pune cate 10 lei de caciula in contul organizatiei respective, si ar fi mai intelegatori, si unii si ceilalti, ar renunta la extremele astea (sa-i omoare samd), am scapa de ei.
     Tind sa cred ca voluntariatul e inca strain de romani, plus ca pe praful asta nu prea mai face nimeni ceva gratis. Zic asta gandindu-ma la isteria pe care o provoaca si cretinii astia cu tocsourile lor, si cu buletinele informative cu burtiera rosie cu catastrofe nemaivazute, si care nu reusesc decat sa starneasca furia tuturor si mai tare. Sa facem ceva, dar nimeni nu misca un deget.
     Daca in loc sa difuzeze pe toate posturile imagini socante cu caini si oameni insangerati bagau un anunt cu asociatia cutare care strange fonduri, donati si voi trei lei, ca uite, ei o sa adune cainii, o sa-i sterilizeze, etc, asa poate se mai desteptau si romanii, dar, cam asta-i tot ce-au facut si astia: au dat din gura cu-n ochi la rating, ala cu imagini mai de groaza castiga. Si mai mor p-astia care zic ca romanii sunt mai de cacat decat toata natiile din lume. Cine-i tine de maneca sa nu plece in locuri mai civilizate si sa-si lase mot ca sa se vada cat de dastepti sunt ei? Stau aici, dau din gura, nu vin cu solutii, si cand se intampla ceva fix in fata lor fluiera a paguba si se uita in alta parte, iar cand ajung acasa au o grozavie de povestit si un subiect fierbinte de dezbatere.
     Romanii sunt ca toti oamenii din lumea asta, nici mai buni, nici mai rai, nici mai prosti, nici mai necivilizati decat altii. Decat ca la noi nu prea mai da nimeni doi bani pe autoritati, si asta-i o chestie pe care tot tocsourile ne-o vara in cap: autoritatile sunt corupte, unii sunt mai egali decat altii, si n-ai la cine te plange, decat ca uita ca autoritatile (politie, justitie, invatamant etc), sunt batjocorite intai chiar de catre vitele care conduc tara... In fine, ideea e ca daca vezi ca omul nu face ceea ce trebuie, il faci sa faca.
     Daca nu-l duce capul sa faca un lucru din bun-simt, din politete, pentru ca el e prea cacat sa se gandeasca si la altii, atunci ar trebui sa se gandeasca aia, altii, cum sa-l convinga ei p-ala sa faca un lucru de bun-simt. Cu o lege, cu o autoritate care sa vegheze ca legea aia sa fie respectata. L-ai vazut ca s-a cacat cainele lui in drum si n-a luat cacatu' de la locu' faptei, pac-pac-pac, amenda. Si uite asa e bine pentru toata lumea, si pentru stat, ca nu mai  inventeaza taxe care sa ne cocoseze, ramane numa' la taxa pe nesimtire: esti nesimtit, platesti.
     Daca nu-l duce capul, sa vedem cat il tine buzunarul. Si asta cu amenda ar trebui sa se extinda la orice marlanie care-i face pe unii sa spuna ca romanii sunt neciopliti si sa tot compare Romania cu alte tari, cica "civilizate", pentru ca nici p-acolo nu da lumea p-afara de bun-simt si civilizatie sau inteligenta, dar stie ca e foc la buzunar daca face remarci rasiste, arunca hartii pe strada, gaureste peretii in orele de liniste si alte d-astea, si atunci... fac ce trebuie, cand trebuie, unde trebuie.

9 comentarii:

  1. Imi plac cainii. Si pisicile. Am salvat un pui da caine si acum are 12 ani, dar il tin la curte. As dori sa adopt si un pui de pisica, pentru apartament. Ce mai... iubesc animalele!
    Dar nu-mi plac cacatii de pe alei, din parc si din scara blocului. Sau baltoaca de pisat din lift. In blocul vecin, la ultimul etaj locuieste o batranica (dusa cu capu'saraca) impreuna cu 8 (opt) pisici... Intr-o garsoniera!
    Nu-mi place cand vad haite de caini in jurul locurilor de joaca pentru copii. Nu-mi place cand lumea le arunca de la etaj cate-o ciosvarta de carne si maidanezii se bat pentru ea. Nu-mi place de stapanii care se uita ingrijorati la dosul cainelui si analizeaza rahatul lasat in mijlocul aleii fara sa-l adune intr-o punga...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da cacatul pensionarilor care merg cu hartia igienica in parc(sa nu consume apa acasa)NU VA DERANJEAZA? sau pisatul si cacatul copiilor care ies cu parintii la locul de joaca si isi fac nevoile acolo,ca doar saracii sunt copii si nu pot tine............?MAI SI GANDITI INAINTE SA SCOATETI CEVA PE GURA AIA..........

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Anonim - si de ce credeti ca "esti nesimtit, platesti" nu se poate extinde, sau n-ati citit cu atentie? Sigur ca ma deranjeaza, dar nu ei faceau subiectul postarii, si mai mult, poate ca nu v-ar strica nici dvs. sa ganditi, macar putin, dar sanatos.

    RăspundețiȘtergere
  4. Intr-adevar ar trebui educati oamenii, insa nu sunt de vina animalele ca traiesc pe drumuri. Cu ce suntem noi stapani pe viata lor sa-i omoram sau sa-i eutanasiem? Ei sunt periculosi tot din cauza unor gunoaie, care din pacate se numesc oameni, pentru ca daca n-ar fi fost rau tratati de catre oameni n-ar ajunge sa sara la copii sau la oameni.E normal daca traiesti pe strada si incerci sa supravietuiesti folosesti mijloacele care dau roade, ganditi-va la atitudinea celor care nu au casa, ca au aceeasi atitudine si sa nu uitam ca acele animale au si ele un gram de inteligenta si mai ales un suflet care trebuie ocrotit. Asadar la educatie cu acest popor ramas in urma fata de celelalte popoare mult mai civilizate. STOP EUTANASIERII SI LEGI MAI STRICTE, CONTROALE SI PT PRIMARII, ORGANIZATII DAR MAI ALES PT OMUL DE RAND CARE AR TREBUI SA FIE RESPONSABIL ATUNCI CAND IA UN CAINE ACASA.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Anonim - nu cred ca se poate spune despre cainii fara stapan ca-s animale domestice, si nu mi se pare un lucru iesit din comun sa-mi fie teama de un animal salbatic. Cainii fara stapan sunt foarte periculosi, nu-i cunosti asa cum iti cunosti animalul de companie cu care traiesti in casa. Nici eu nu sunt pentru uciderea lor, dar din nou: sunt animale salbatice.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu ma enervez in fiecare dimineata cand trebuie sa fac slalom printre rahatii de caine. Faza e ca nu cainii vagabonti fac in mijlocul drumului ci din contra cei cu stapani, si asta am observat tot dimineata cand ies cu cainii la plimbarea matinala si ii lasa sa isi faca nevoile oriunde. Cainii vagabonti de obicei fac in boscheti, nu se aseaza pe mijlocul trotuarului, tocmai pentru ca au teama de trecatori. Si pana la urma nu ai cum sa te superi pe un caine vagabont ca face in strada, dar stapanii de caini ar trebui sa adune rahatul odraslelor pentru ca asa este civilizat. Experienta mea cu cainii vagabonti este asemanatoare cu cea din povestirea ta, adica niste vecini de bine au hranit un animal, si cand au vazut ca se repede la mine din acelasi motiv pentru a fi hranit le-a disparut brusc grija pt animal si au fugit in scara blocului iar eu am ramas sa ma descurc cu "bestia". Alta data am fost si "capsata" de un caine, probabil pentru ca am sufletul rau :))

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Butterfly - si sotul meu are un suflet negru de rautate, pentru ca si pe el l-au apucat de picioare niste caini, pe aceeasi alee despre care povesteam. Cum cainii n-au disparut, chiar s-au inmultit, si-a schimbat el traseul... Si eu am observat aceeasi chestie: maidanezii sunt mai civilizati decat stapanii altor patrupede, in privinta locurilor in care se usureaza, si imi dau seama si de ce: din comoditatea posesorilor. cainele nu are nici o vina...

    RăspundețiȘtergere
  8. dupa ce au ucis 14 oamenii si au sfasiat peste 2 milioane mafia cutomaniaca face noi si noi victime.si romanii stau ca vitele sa fie muscati de maidanezi,ei si familiile lor.vina principala apartine cutomanilor care militeaza pentru mentinerea animalelor agresive pe strada.in schimb ,in Romania,se da vina pe victimele agresate de maidanezi.halal justitie.ce ar fi daca o organizatie ar milita pentru lasarea in strada a scorpionilor veninosi,tigrilor sau ciumei bubonice?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da... e si ele de la natura, tre' sa traiasca si gura lor, nu? Mai, vina, intai de toate, este a alora care s-au plictisit de potai si le-au lasat pe camp, a alora care au catele, le lasa sa se impuieze si apoi arunca puii pe unde nimeresc, ca s-o gasi cineva sa-i ia acas'. Pe urma, vinovati si sunt si astia care urla ca din gura de sarpe ca "lasati cainii in pace", nu-i vor in adaposturi pentru ca stau acolo claie peste gramada, ca e mizerie, ca se mananca intre ei, dar nu si-ar misca tartita sa faca nitel voluntariat la adaposturi, sa mearga sa spele cainii, sa-i despaducheze, sa le curete custile. Dar nu-i vor nici euthanasiati, nu-i vor nici inchisi, si las' sa muste pe oricine apuca, oricum un caine nu musca oameni buni ca ei... Dintre "iubitori" d-astia de latra mai tare decat cainii, nu cunosc pe nimeni care sa fi prestat ceva pentru cainii aia afar' de aruncat o mana de oase curate ca-n palma si un codru de paine chioara. Si asta se cheama ca iubesc animalele... O singura persoana cunosc care a facut ce-a putut si-a luat trei potai in curte si se ocupa de ele, pe cheltuiala ei a streilizat cateva catele, le-au luat hingherii s-a dus la adapost, le-a recuperat si le-a gasit stapani. Dar cati sunt ca tanti asta dintre toti disperatii astia?
      Eu recunosc cinstit: nu vreau caine in casa, n-as vrea sa-i vad nici morti, si as contribui cu cat pot pentru o rezolvare civilizata, si, din punctul meu de vedere, aia ar insemna adunarea lor in adaposturi si ingrijirea pana crapa de batranete de catre cine naiba ar trebui sa se ocupe de asa ceva, pentru ca eu nu vreau si nu am timp.

      Ștergere

Nu voi publica niciodata insulte, obscenitati, comentarii scelerate.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...