sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Iar sunt bosumflata... (continuare)

Am ajuns azi [iar] la taximetristi. Cu alte ocazii am spus ca o sa incerc sa nu mai iau taxi de pe strada, ci numai la comanda. Iacata ca s-a intamplat sa fie o zi urata si sa nu gasesc taxi... N-am avut ce face si am luat un taxi de pe strada. Cursa mea facea aproximativ 16 lei (o alta ruta pe care circul destul de des, niciodata n-a facut mai mult de 16 lei). Sau, ma rog, ar fi trebuit sa faca 16 lei... caci la destinatie nenea m-a taxat cu 24 de lei. Fara sa comentez i-am dat aluia 50 de lei si am asteptat rest. Mi-a dat 20 de lei dupa care s-a oprit si m-a anuntat ca nu are marunt. Iacata prostia numarul 2: nu mai urc in taxi fara marunt. L-am rugat frumos ori sa schimbe cei 50 de lei la magazinul langa care oprisem, ori sa-mi dea mie, ca-i schimb eu. Car-mar, cred ca m-a si injurat printre dinti pentru ca nu am inteles ce-a marait, dar s-a executat, insa tot n-a vrut sa-mi dea 1 leu. No problem, ca l-am cerut si p-ala, daca-i nesimtit si isi opreste singur, atunci nu mai primeste nimic.Evident ca-n opinia lui tot eu sunt zgarcita...

Un amic taximetrist mi-a povestit despre o chestie (faimoasa "maimuta") cu ajutorul careia soferul poate modifica suma pe care o afiseaza aparatul. E bine de stiut ca exista asa ceva, inutil pentru ca nu prea stai sa te mai certi cu taximetristul, iar chestiuta asta mai mult ca sigur ca-i bine ascunsa. Am mai aflat ca uneori unii opresc motorul si-l repornesc, fiecare pornire adaugand 1,39 lei la costul calatoriei. Se mai poate intampla ca taximetristul sa nu aleaga cea mai scurta ruta si sa va mai plimbe putin adaugand ceva leuti in plus. Nici asta nu va serveste prea mult daca mergeti intr-o zona pe care nu o cunoasteti...Intotdeauna solicitati bonul fiscal, nu puteti reclama nimic fara acest bon.

M-a mai deranjeaza in taxi cand soferul incepe sa se planga la mine ca viata-i grea, taximetria e grea, nu ies bani, are plan de facut, copil mic acasa si nevasta bolnava OK, si ce? Nu ma intereseaza dramele lui, la fel cum nici pe el nu-l intereseaza necazurile mele, iar daca m-as plange de job, raspunsul pe care-l primesc este "nu-ti place, nu esti multumita, pleaca". Nu ma intereseaza, nu calatoresc cu taxiul de placere, ci de nevoie, si eu muncesc banii pe care ii castig, si ma astept la corectitudine, nu sa fiu inselata. Nu ma intereseaza nici cat se plateste in nush ce alta tara, si nici comparatiile cu alte tari, nu ma intereseaza cat consuma masina lui, care este pretul unui litru de benzina, motorina, cat costa gazul ori intretinerea masinii. Astea chiar nu sunt problemele mele... Pana una-alta, toate formele astea de-a "castiga" ceva in plus sunt furturi, iar cel care pretinde ori asteapta bacsis, in conditiile in care a umflat deja costul calatoriei, este si hot, si nesimtit si da dovada de un tupeu fara margini. Indiferent despre ce suma e vorba, ca-i un leu sau 20, ca am de unde sa-i dau sau nu.

Deci, iacata... Voi mai calatori cu taxiul, probabil ca vor mai fi situatii in care nu voi gasi taxi la comanda, si voi mai lua taxi de pe strada, din statii. Intotdeauna verificati sa fie pe usa acel ecuson cu elementele de identificare (indicativ taxi, numar de inmatriculare, valabilitate licenta), sa se regaseasca pe masina acelasi indicativ, acelasi numar de inmatriculare, in plus lampa de pe masina, statia, taximetrul, precum si o serie de documente precum legitimatia soferului, tarifele aplicate, licenta. Aici am gasit mai multe informatii legate de autorizare, cerftificari, elemente de identificare samd.
Asa ca de acum incolo, imi propun sa pastrez toate bonurile fiscale, sa compar si sa semnalez orice neregula.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu voi publica niciodata insulte, obscenitati, comentarii scelerate, nu dau doi bani pe ele, nu le citesc: nu va obositi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...