marți, 3 septembrie 2013

Si daca nu v-ati plictisit...

...vom vorbi, din nou, despre dobitoci si dobitoace.
      Am mai vorbit aici, aici si aici.
      S-a intamplat o alta nenorocire, urmarea este ca au readus subiectul cainilor fara stapan in atentia publicului. Problema in sine nu este "cainii", este "oamenii".

      Un exemplu: lucrez intr-o zona aflata la marginea orasului, cu depozite, cladiri de birouri. Se termina orasul, incepe zona asta industriala si satele de pe langa Bucuresti. Vad oameni care aduc cate trei, patru catelandri abia intarcati. In mintea lor au facut un bine ca au asteptat sa-i intarce ma-sa, apoi i-au adus si le-au dat drumul pe camp, ca poate-i ia cineva (daca s-or fi gandit la asta), sau daca nu-i ia, cel putin, ei au scapat de problema. Ar putea sa scape de "problema" sterilazandu-si potaia, si gata. Nu, nu sterilizeaza potaia, o lasa sa se umple de pui si, dupa mintea lor e mai usor sa ia puii si sa-i lase undeva, oriunde, numa' nu la ei in ograda, si fac treaba asta de n ori, nu-i o intamplare. Cum sunt oamenii astia? Dobitoci, iresponsabili, cruzi. Si mai spuneti epitete, ca mai e loc. Se poate rezolva problema asta? Da. Asa cum isi vaccineaza toate lighioanele din curte, ca p-alea ajung sa le haleasca la un moment dat, si-i intereseaza sanatatea acestor lighioane, pot fi obligati sa se ocupe si de cainii lor.
     Sunt apoi cei care hranesc cateii astia. Din bucata mea de paine... Alti dobitoci: nu ii ajuta nicicum daca-i hranesc ocazional. Nu este o fapta buna, gest de milostenie si omenie.
     Falsa problema a rahatului de caine de pe alei, strazi: maidanezii nu se caca in drum! Prostul traitor la bloc cu caine in dotare isi plimba cainele pe strada, cainele se caca in drum, ca prostul nu-i da drumul din lesa, macar sa se cace intr-o gradina, cam pe acolo pe unde nu se plimba nimeni. Nu-i o solutie, dar in lipsa de altceva io zic ca-i buna si asta. Urmarea: pe traseul pe care prostul isi plimba potaia rasar cacatii, pen' ca nesimtutului ii pute prea tare si-i e scarba sa adune ce-a lasat ala, asa ca si el, si tot neamul lui, si tot restul lumii face slalom printre rahati de caine cu stapan. Deci, a cui e vina si aici? A dobitocului, nu a dobitoacei... Se poate rezolva problema? Da: obligand prostul sa fie atent. Daca nu-l freaca grija de mediu, de sanatate, de altul, daca l-ar arde la buzunar, ar fi atent la buzunarul lui.
     Restul, teoria chibritului, ca stai sa vezi, ca un caine nu sare aiurea, las-o dracului de treaba ca-i o tampenie imensa. Sa mergem pe varfuri, sa nu carecumva sa suparam potaile din oras, eventual sa facem niste rezervatii naturale pentru cainii fara stapan, ii lasam sa se inmulteasca in voie samd.
     Au incercat astia toate balariile posibile de teorii [de ochii lumii], cu care au tocat si bani de la primarii, ca dispar cainii daca-i sterilizam... E clar ca primarii nu ne ajuta cu nimic, nu s-au descurcat, sau nu au vrut sa se descurce, nu de alta dar nu da bine in ochii alegatorilor, mai bine mergem pe burta si nu ne murdarim imaginea cu problema asta coltoasa a cainilor, legi sunt, cativa le respecta, altii nici ca stiu ca exista, ba, daca-i atragi unuia atentia de cacatul ramas in urma lui, te mai ia si la p***, vin astia de la diverse ong-uri sa adune potaile sa le sterilizeze, sar "iubitorii" si-i ia p-aia la omor, si intre timp... ne umplem de potai.
     Nu, n-avem timp sa asteptam sa se stinga de la sine problema asta, timp in care cate un caine mai rupe capul unui om, mai mutileaza nu stiu cati. Ca a fost de vina bunica, ca primaria zice ca erau pe un teren privat, ca s-a agitat copilul, ca simte cainele sufletul omului, ca... Pur si simplu cainele, cainii nu au ce sa caute pe strada, nu ar trebui sa existe caini fara stapan. Oamenii stiu ce ar trebui sa faca, dar nu fac.
     Oameni buni, va e drag de ei, luati-i acasa, nu-i lasati pe strada. Nu-i luati, e simplu: inseamna ca si voi va spalati pe maini de ei, si chiar nu va pasa de soarta lor, sunteti impacati cu gandul ca le-ati dat candva ceva de mancare. Nu ajuta! Nu trebuie sa fie caini pe strazi, ori ca-s fatati pe strazi, ori ca i-au lasat unii pe strada. Asta nu se cheama ca suntem civilizati, responsabili...
     Nu ar trebui ca in parcuri, locuri de joaca pentru copii, sa-i spui copilului sa nu mai alerge, rada, zbiere pentru ca sare o potaie iritata la el. Nu e locul potaii acolo! E lup, e in padure, e caine de companie, tre' sa faca pereche cu un stapan. N-are stapan? Ii gasim! Nu-i gasim? Ce facem cu el?
     Se poate spune despre un caine de pe strada ca are stapan, daca stapanul locuieste intr-un bloc, iar cainele in fata blocului?

     Uneori oamenii sunt mai periculosi decat cainii, prin prostia, agresivitatea si iresponsabilitatea de care dau dovada. Degeaba au creierul intre urechi, bine zicea cineva, numa' sa nu le ploua in gat.

    Eu aleg sa mangai un obraz de copil. Viu.

Petitie online aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu voi publica niciodata insulte, obscenitati, comentarii scelerate.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...