vineri, 15 noiembrie 2013

Parte de carte...

     Pe la o mie si ceva, toamna, s-a umflat tarata in palmasi si uite ce-a iesit ditamai balciul pe tot globul. Pana la acea data, toata suflarea (aia interesati de acest aspect) aflase deja ca o fi pamantul lung si lat, da' nu e ca foaia de placinta (as fi putut spune balega latita, dar trebuia sa spun pe ce-i latita balega, si cum chiar suportul balegii e problema discutata, mai buna-i comparatia cu foaia de placinta... :D ), e chiar un glob. N-au prea priceput unii cum devine chestia asta cu globul, se gandeau ca aia care ar locui partea de jos, cum s-ar zice Polul Sud, ori merg in maini, ori cad: cum dracu' sa stai cu capu'n jos, si cum sa stai sub ceva care oricum nu sta pe nimic, deci clar cazi? Ma rog, aia care au mai trecut pe la scoala au aflat ca viata e complexa si are multe aspecte, si d-aia oamenii aia de dedesubt nu umbla nici in maini, nu pica nici in gol...

     Pana la emanciupire, cum indraznea unu' sa scoata capu' de sub poala popii (sau de sub papucul lui?) si sa cerceteze cum devine treaba cu planeta, facerea lumii si alte chestii d-astea care pica greu la stomac unora, ba, dupa ce ca era ros de curiozitate, il mai manca si limba sa imprastie rezultatele stradaniilor sale, iaca ce venea popa si zicea  ca-i un drac pitulat in trupul bietului om, si hop cu el in frigare. Ala fript era mai norocos decat ala torturat indelung, dar mai putin norocos decat ala ucis prin spanzurare ori taierea capului. Bine, nu erau ucisi, ca nu era o crima, era o pedeapsa pentru prostiile pe care le-au scos pe gura, deci era ok. Na, iaca exemplificarea zicalei "capu' face, capu' trage"... Si a aleia cu "daca taceai, filozof erai". Si ar mai fi cateva, da' da-le-n balarii, ca iar ma intind. Asa, revenim, deci, daca pe om il ducea capu', era si curios, si studios, insetat de cunoastere ('ai, la naiba!), o cam belea. Bine, daca descoperirea lui nu prea se pupa cu ce pricepeau alti crestini, mai putin inzestrati (adica idioti, lenesi), din sfintele scripturi, iar o belea. La fel si daca descoperirea era mult peste puterea de intelegere a alora de la putere: decat sa-si bata capu' sa priceapa ce rahat manca carturarul, mai bine-i infigeau doua-n dinti, ori ii dadeau foc si se rezolva definitiv problema. Decat ca, na, au belit ei si jupuit curiosi d-astia, da' degeaba, ca pamantu' e tot rotund samd si-n zilele noastre nu mai e lucru de mirare... E doar facultativ: ma intereseaza sau nu sa stiu ce si de ce, dar dupa cum veti vedea, si "facultativ" asta e cu schepsis.
     Intai pentru ca scrisul, cititul nu era pentru toata lumea: numa' boiernasii, popii, regii si alti smecherasi d-astia instariti aveau acces la "carte" (din antichitate, evul mediu, si chiar si-n zilele noastre prin unele tari). Hartia era scumpa, si-apoi era in vremurile in care nu prea aveau nici obiceiul sa se stearga la cur, deci, nu: hartia nu era un bun ieftin, era un lux. Si cam tot prin vremurile d-alea turcii erau plini de bai publice unde putea sa se despaducheze orice boschetar, prin Europa nu se spalau nici cand ploua, ca daca se topeau, sau mai stiu eu ce. Preferau sa se pudreze, sa poarte peruci, sa se parfumeze, da' in nici un caz nu racaiau jegul. Asa, deci, in vremurile alea numa' cativa alesi aveau acces la niste treburi, prostimea canci, numa' la munca. Nu pentru ca erau tampiti, ci pentru ca erau saraci, iar aia cu cascavalul aveau nevoie de niste tolomaci sa le munceasca pamanturile samd, si atunci, daca se desteptau si astia si schimbau ierarhia, cine dracu' sa mai puna osul la munca [sula munca]? Se vedeau toti ingineri si umblau cu mapa-n mana si cu pixu' dupa ureche si... din lula potol, huzur.
     Asa, cum spuneam, s-au trezit si astia de la munca de jos ca muncesc pe rupte, ailalti stau cu biciu' pe ei, si dupa ce ca-si rup ciolanele cu munca, le rupa aia ce-a mai ramas intreg, sunt tot saraci, infometati, rupti in cur (in turul pantalonilor), si prostiti in fata de fatalaii aia de boiernasi, asa ca s-au gandit ca o smecherie tre' sa fie pe undeva cu cartea asta: e posibil sa le mearga mai bine daca stiu si ei ce stiu hotomanii aia de la putere si-au pus-o de-o revolta generala. Bine, generala ca s-a intamplat peste tot in lume, ca chipurile razmeritele n-ar fi avut legatura intre ele, n-a fost primul razboi mondial, ca nu se bateau natiile intre ele, erau batalii interne. Asa, deci, pe lunga lista de motive de rascoala si caft cu aia cu mansete dantelate a prostimii s-a aflat si treaba asta cu "noi vrem sa iesim din intuneric", vrem sa avem parte de carte, vrem libertate, munca noastra sa fie corect platita, jos cu sclavia si alte vrajeli d-astea. Sa nu uit de "vrem pamant". A curs sange, s-au altoit astia intre ei, si uite asa s-a inventat invatamantul obligatoriu asigurat de stat. Nu cred sa fi fost gratuit nici atunci, cum nu e nici acum, da' ma rog, avea acces tot omu' la bancile scolii.
     Toate bune si frumoase, au trecut niste sute de ani d-atunci, au fost chiar vremuri cand invatamantul de stat era atat de obligatoriu, incat veneau dupa plodu' tau sa vada ce-i cu el de nu l-ai trimis la carte, si chiar daca era tampit din nastere, ori isi dadea silinta sa ramana repetent, nu se putea dom'le.
     I-adevarat ca scolile inalte cam dintotdeauna au fost pe bani, asta chiar nu era pentru toata lumea. Mai marii scolilor au meditat intens si-au inventat bursele de merit, pentru aia prea saraci pentru cata minte au. Acu' s-a mai inventat o chestie: chiar tot prostu' are acces la carte [sigur, nici azi nu e gratuita, am mai zis], si pe masura ce studiile avanseaza, cresc si costurile, da' na, cui ii place se face luntre si punte numa' sa mearga mai departe.
     Ironia e ca daca alta data a curs sange ca sa vada si ochiu' prostului un petec de hartie, o plansa de biologie, acu' toti fug de carte ca dracu' de tamaie, da' vor cu totii patalamale sa le treaca in siviu, ca cica da bine, si-n loc de carti frunzaresc tabloide cu muieri despuiate si alti labarei. Pai chiar, la ce sa le mai foloseasca lor cartea, cand uite ce usor fac bani fetele alea care se autointituleaza cantarete, baietii aia mai bronzati, care intr-o ora castiga de zece ori mai mult decat castig eu in juma' de an... Si la videochat nu te intreaba de IQ, cultura generala si alte trestii d-astea. Si la o adica, daca stau bine sa ma gandesc, cine e nemultumit, iese in strada si o pune de proteste, greve si mitingeli? Doctorii, profesorii... Nu zic ba, mai e si ceva muncitorime, da' din ce in ce mai putini (care mai reuseste, o mai roieste de p-aci, care nu, moare de inima rea, de e-uri...). Si iaca cum, dupa multi ani de scoala, aia mai cititi, mai culti in cap, ajung literalmente in strada.
     Pe urma, am primit si pamant, da' nu prea-i mai da mana nimanui sa-l munceasca, ba pentru ca nu-si scoate banii, ba pentru ca n-are pe un' sa vanda ce-i creste prin gradina, ba pentru ca niste d-aia fara carte, dar cu un al tz-lea simt cand vine vorba de scos bani si din piatra seaca au [re]inventat samsaria, avem si libertate [discutabil], in teorie suntem si platiti corect pentru munca prestata [da, da]. Avem di tati. Ne mai trebuie cartea si mintea sa vedem cat de bine stam? Si uite asa, am cam ajuns intr-un nou Ev Mediu, doar ca avem si hartie igienica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu voi publica niciodata insulte, obscenitati, comentarii scelerate.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...