vineri, 1 august 2014

Prieteni, povesti...

     Așa se întâmplă de cele mai multe ori: vorbim de toate și vânturăm o mie și și una de povești, de la orice am porni, tot la mâncare ajungem la un moment dat. Mâncare, bucate, nu potol.
     Într-o zi ne povestea X cum s-a minunat de-a rămas cu ochii bulbucați când a văzut ce zeamă i-a făcut proaspăta nevastă. Cu nevasta de față. Aia, săraca, borșita toată, că tot era vorba de borșuri și alte supe, el vesel ca un ciripel pe cracă, povestea despre zeama din oala lor, și iacă de ce se minuna: pusese mândra tăiței în supă, iar ăsta până atunci nu mai pomenise una ca asta.

    Da' și pe mine mă prinsese flama: mă, ce dracu' mâncare proastă mâncăm noi p-acilea de se minunează ăsta ca vițelul de poarta nouă, ori ce gusturi ciudate avem noi, că io pe la mama p-acas' mâncam supă de pasăre cu tăiței de casă. Uneori și pasărea era de casă, da' de obicei din galantar. Mă rog, ori de așa, ori de așa, foarte gustoasă era supa cu tăițeii în ea. Pasă-mi-te el la mă-sa în bătătură mâncase numa' specialități italienești... Și uite-așa mi-a venit ideea proastă (uneori mă mai ia gura pe dinainte și vorbește fără mine, nu c-ar fi și asta un lucru rău, minciuni nu spun, nici răutăți prea mari, da' uneori e mai bine să le zic numa' în gând) să-l întreb ce dădea mă-sa mare la boboci să ciugulească. Proastă, pentru că el s-a cam supărat pe mine, da' noroc că nu-i d-asta născut supărat, căci brusc și-a amintit cum culegea urzici de pe marginea șanțului. Întâi d-alea fragede, din care făcea mă-sa... urzici cu usturoi (și-a amintit subito și cuvântul ăsta, nu i-a mai zis aglio) și-i trântea un soare de mămăligă pe fundul de lemn de pe miljlocu' mesei, lua mă-sa mare ața din cui și făcea mămăliga porții, pe urmă aduna și urzici d-astea mai bătrâne, de le toca mă-sa mare cu satârul, le amesteca cu o mână de mălai și le dădea la bobocii de rață... Unii le mâncau fierte, alții crude.
 
     Las' Sabina: fiartă, nefiartă, Dumnezeu o iartă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu voi publica niciodata insulte, obscenitati, comentarii scelerate.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...